Mercedes | Auto servis

Mercedes

 

Mercedes-Benc

(nem. Mercedes-Benz) je nemački proizvođač uglavnom luksuznih automobila. Prvobitni naziv preduzeća bio je Dajmler-Benc, danas je uobičajeno da se koristi samo Mercedes. Osim automobila Mercedes-Benc proizvodi i autobuse, kamione, pa i dostavna vozila.

Istorija

Počeci preduzeća stižu u osamdesete godine 19. veka, kada su Gotlib Dajmler i Karl Benc nezavisno izumeli automobile pokretane motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Dajmler je radio zajedno sa Vilhelmom Majbahom, s kojim je izumeo i četvorotaktni motor, u Kanštatu pokraj Štutgarta dok je Benc svoju radionicu imao u Manhajmu, te ne postoji zapis da su se oba izumitelja ikad upoznala.
Naziv Mercedes potiče iz 1900. godine kada je austrijsko-mađarski diplomat i trgovac automobilima Emil Jelinek od Dajmlerovg preduzeća naručio 36 automobila po ceni od 550.000 maraka, te zatražio da ih nazove po njegovoj kćeri Mercedes Jelinek. 1902. ime Mercedes je zaštićeno kao naziv marke dok je trokraka zvezda, koja simbolizuje Dajmlerovu ideju o proizvodnji vozila za saobraćaj zemljom, vazduhom i vodom, kao zaštitni znak uvedena 1909., te se od 1910. njom označavaju svi proizvodi preduzeća.
1926. Dajmlerovo i Bencovo preduzeće se ujedinjuju u preduzeće nazvano Dajmler-Benc AG iz čega nastaje današnji naziv Mercedes-Benc.
Dok se fokusirala na proizvodnju kopnenih vozila, preduzeće je proizvodilo i motore za glisere, te vojne i civilne avione, pa čak i cepeline.
 
Za više informacija o proizvođaču MERCEDES -  KLIKNITE OVDE
 

PRONAĐITE SERVIS

 
Veliki broj ovlašćenih i neovlašćenih auto servisa odgovara na sva pitanja. Ukoliko vas zanimaju cene, termini ili bilo šta drugo u vezi Vašeg  ljubimca odaberite svoj grad i pošaljite pitanje, a servisi će se potruditi da što bolje odgovore kako biste baš njih odabrali. Pitajte majstora ili auto servis u svom gradu:
 
 
 
 
 
 
   SREMSKA MITROVICA      SUBOTICA   ŠID    ŠABAC 
 
UŽICE   VALJEVO    VRANJE    VRŠAC   
 
Registracija vozila