| Auto servis

Da bi optimalno radila, vozila zahtevaju redovno preventivno održavanje. Iako intervali redovnog održavanja nisu isti, sva vozila zahtevaju održavanje kako bi se osigurao dug život. Međutim , nije uvek moguće da se preventivne mere održavanja obavljaju redovno. Pored očiglednih problema sa materijalnim troškovima i vreme nas često sprečava da obavljamo sve radnje koje su propisane u uputstvu za korišćenje vozila , a tiču se održavanja. Naravno ukoliko imamo uputstvo, što je takođe problem. Da bi vam pomogli da odredite prioritete i planirate ovde je spisak, bez nekog posebnog reda, 12 grešaka u održavanju automobila koje možete napraviti i šta možete da uradite da ih izbegnete.

 

Zanemariti “ Check engine ” lampicu

Kada je vreme za zamenu kočnica ?

Kada prilikom kočenja čujete škripu, češanje metal o metal ili cičanje može biti kasno za odlazak kod majstora. Kočnice su jedan od ključnih faktora bezbednosti i kako im samo ime kaže služe da ukoče - zaustave vaše vozilo. Zbog toga im treba posvetiti posebnu pažnju prilikom održavanja vozila. Drugi način da znate da je vreme za kontrolu je ukoliko prilikom pritiskanja pedale osetite da je trenutak kada počinje dejstvo kočnice pomereno odnosno da vam treba više vremena dok auto počne da se zaustavlja. Vrlo verovatno ćete tada primetiti i da je duži put do zaustavljanja.
 

Zašto održavanju kočnica posvetiti pažnju ?

Zašto se ulje u motoru uopšte menja ?

Jedna od bitnih stvari u održavanju vozila je redovna zamena ulja u motoru. Ulje je krvotok motora. Podmazuje i čisti pokretne delove motora i obavlja vitalne funkcije hlađenja tih delova cirkulacijom kroz motor. Vremenom je izloženo hladnim startovima, kratkim putovanjima, toploti motora što sve utiče na njegovu čistoću i gustinu. Postaje prljavo i gusto i u njemu počinje da se stvara talog . Sve ove promene utiču da ulje ne može svoju funkciju da obavlja kao kada je novo. Mehaničari znaju da često kažu kako je zamena ulja najbolja preventiva za produženje radnog veka motora.