Kako da znam kada je vreme za zamenu ulja u motoru | Auto servis

Kako da znam kada je vreme za zamenu ulja u motoru

Zašto se ulje u motoru uopšte menja ?

Jedna od bitnih stvari u održavanju vozila je redovna zamena ulja u motoru. Ulje je krvotok motora. Podmazuje i čisti pokretne delove motora i obavlja vitalne funkcije hlađenja tih delova cirkulacijom kroz motor. Vremenom je izloženo hladnim startovima, kratkim putovanjima, toploti motora što sve utiče na njegovu čistoću i gustinu. Postaje prljavo i gusto i u njemu počinje da se stvara talog . Sve ove promene utiču da ulje ne može svoju funkciju da obavlja kao kada je novo. Mehaničari znaju da često kažu kako je zamena ulja najbolja preventiva za produženje radnog veka motora.

Kada zameniti ulje u motoru ?

Vreme zamene ulja zavisi od dosta faktora. Ono što je najvažnije je da niko ne može vizuelno oceniti kada treba zameniti ulje. Proizvođači preporučuju intervale zamene ulja, vremenske i po pređenoj kilometraži, a to zavisi od vrste motora kao i od vrste ulja : mineralno, polusitentičko, sintetičko. Novija ulja imaju duži rok trajanja, ali se mora povesti računa i o uslovima vožnje. Kod nas interval treba tražiti u preporučenim vrednostima proizvođača ali za teže uslove vožnje. Zbog kvaliteta puteva i goriva, a u nekim slučajevima i kvaliteta samog ulja. Znajte samo da prečesta zamena ulja ne  - ako ne posmatramo finansije. Polemike se vode među majstorima koliko često vremenski i na kojoj kilometraži ga treba menjati, ali ne postoji konačan jedinstven stav o tome.

Vremenski ne čekajte duže od godinu dana, nevezano koliko ste vozili auto u tom periodu, a kilometražu poslušajte svog majstora ali ne prekoračujte termine koje je proizvođač preporučio. I da, uvek zamenite i filter ulja.

 

Izvor: 
www.cars.com/
Ključne reči: 
motorno ulje, filter ulja, održavanje vozila