Automobili nas čuvaju | Auto servis

Automobili nas čuvaju

 

 

 

Svaki dan smo sve bliže i bliže automobilima koji sami voze. U stvari veliki broj modela , koji su više nego sposobni da sami upravljaju stotinama kilometara auto puta skoro potpuno bez ljudske intervencije, već postoji na tržištu.

Trenutno, zakoni nalažu da se ti sistemi sami isključe ako vozač često ne dodiruje volan, ali mogućnosti su tu.

U isto vreme, tehnologije koje omogućavaju ove mogućnosti se nezavisno razvijaju i promovišu u različitim modelima.

 

Asistencija održavanja u traci

 

 

Ovo je drugi način da se kaže “samo-upravljivost”. Ovaj sistem se oslanja na kamere koje se nalaze u kućištu oko retrovizora i koje bukvalno snimaju trake na putu i zadržavaju vozilo između njih. Najbolji sistemi na tržištu već omogućavaju da se vozilo zadrži u traci i u krivinama. U osnovi , čak i ako ste nepažljivi vozilo će ostati u svojoj traci.

 

Pametni tempomat

 

 

Ova tehnologija koristi laser ili radar da izmeri udaljenost do automobila isprd sebe i na taj način prilagođava brzinu kretanja da održi unapred zadati interval između dva automobila, bez obzira na brzinu vozila ispred. Na primer, ako postavite maksimalnu brzinu 90 km/h dok auto ispred ide maksimalno tom brzinom i naš će ići. Ukoliko prednji uspori, usporiće i naš, a ako se prednji potpuno zaustavi, zaustaviće se i naš. Najsofisticiraniji modeli će sami i pokrenuti auto ponovo, kada prednji krene – na primer u saobraćajnim gužvama.

 

Izbegavanje sudara i ublažavanje posledica

 

 

Ovi sistemi neprestano motre ispred automobila. Ukoliko primete da se približavate nekom objektu upozoriće na to. Ukoliko ne odreagujete potrudiće se da što više uspore auto pre udara, da bi smanjili ozbiljnost nesreće i posledice.

 

Kompjuterske kontrole

 

 

Navedene inovacije su moguće radom većeg broja računara u vozilu. Oni upravljaju električnim volanom, kočnicama, ubruzgavanjem. Iako su dizajnirani da uglavnom rade kako vožač to želi, sposobni su da u potpunosti preuzmu upravljanje ukoliko vozač postane nepažljiv ili nesposoban da sam upravlja. Još dalje, ako je sudar neizbežan mogu sami kontaktirati hitnu pomoć ukoliko se aktivira air-bag.

 

 

Autor: 
BMWeb
2016-2-9
Keywords: 
održavanje vozila,bezbednost